Olika typer av syndrom

IBS

IBS står för Irritable Bowel Syndrome. IBS är ett syndrom som innebär att man har problem med besvär i mag-tarmkanalen. Det finns ingen egentlig översättning av den engelska termen på svenska, men ibland används begreppet funktionella tarmbesvär för att tala om de symptom som uppstår i samband med syndromet. Man kallar också sjukdomen för kolon irritable eller känslig tarm.

IBS är egentligen inte en farlig sjukdom. Den utvecklas inte till cancer eller någon allvarlig sjukdom, och smittar inte andra. De besvär som sjukdomen för med sig kan dock i vissa fall vara så svåra att de utgör ett hinder i vardagen. Den som drabbats har ofta sjukdomen under många år, och graden av besvär kan variera under den perioden. Det finns än så länge ingen medicin som kan bota IBS, men det finns flera mediciner som kan lindra symptomen. Många med IBS upplever också att de kan lindra besvären genom att undvika vissa livsmedel. Om du har IBS kan därför boken Lugn mage med god mat av dietisten Sofia Antonsson vara något för dig. Du kan köpa boken på Plusbok.se. Det är dock viktigt att poängtera att besvären från IBS kan skilja sig mycket åt från person till person, och det som hjälper en människa behöver därför inte fungera för en annan.IBS 1

IBS är något vanligare hos kvinnor än hos män, och symptomen brukar dyka upp i 30- till 40-årsåldern. Dessa symptom kan vara magont (som oftast går över när man tömmer tarmen), förstoppning eller diarré eller båda omväxlande, gasbesvär, och en känsla av att inte vara färdig efter toalettbesök. Eftersom man inte vet vad orsakerna bakom IBS är finns det lite man kan göra för att undvika att drabbas. Läkarna tror att besvären förvärras av stress och oregelbundna mat- och toalettvanor, så om man känner av besvär kan man försöka göra en relativt omfattande livsstilsförändring. Om besvären kvarstår trots att man försökt behandla sig själv, och är så svåra att de sänker livskvaliteten, kan man söka vård. Hela sex av tio av de som söker vård för besvär i mag-tarmkanalen diagnosticeras med IBS. Förutom dessa finns ett stort mörkertal, eftersom många med besvär som sannolikt är IBS aldrig uppsöker vård.

techcompass