Olika typer av syndrom

Ovanliga sjukdomar

Broken red X chromosome and full blue X chromosomes on abstract background

Det är inte ovanligt att någon gång under livet drabbas av en sjukdom. För de flesta människor rör det sig om vanliga sjukdomar som går över av vila och vanlig vård, men det finns en mängd av mer ovanliga sjukdomar som både är svåra att diagnosticera och kan vara krångliga att behandla. Vilka ovanliga sjukdomar känner du till? En välbekant sjukdom som har lyckats behandlas med stor framgång är polio. Om du själv har drabbats eller känner någon som har drabbats av en ovanlig sjukdom behöver det inte innebära slutet då forskningen hela tiden går framåt.

Behandla dina krämpor rätt

Informationen om både fysiska och psykiska sjukdomar är lättare att få tag på idag jämfört med hur det var för några år sedan. Nuförtiden finns det ett begrepp som kallas för att “självdiagnosticera”, vilket innebär att en vanlig person upplever sig vara sjuk och försöker söka reda på anledningen på internet. På många olika hemsidor finns listor man kan fylla i och ofta slutar detta lekmannamässiga sökandet i att den orolige tror sig ha både cancer, kroniskt trötthetssyndrom och andra mer ovanliga åkommor. Om du till exempel har ont i ryggen behöver det inte bero på en växande tumör vid ryggraden, sannolikheten är desto högre att du behöver en naprapat stockholm som kan trycka på rätt ställen så att din rygg känns bra igen. Det finns många ovanliga sjukdomar som beror på ett genetiskt arv och som man därför inte kan förändra. Oroa dig dock inte i onödan, dessa sjukdomar drabbar inte särskilt många.

Hur sjukdomar smittar

En stor mängd av våra vanliga och ovanliga sjukdomar beror på den genetiska uppsättningen. Tyvärr går vår originaluppsättning inte att påverka, men du kan försöka leva ett hälsosamt liv för att undvika att dåliga vanor påverkar din hälsa negativt. En sjukdom som tyvärr inte går att påverka är den som bryter ut av zika-viruset. Detta kraftfulla virus sprids dels via myggor som gör så att olika främmande personers blod blandas. Det sprids även vid osäker blodgivning och har påträffats som sexuellt överförbart i enstaka fall. Detta är en ovanlig sjukdom som främst finns i Syd- och Centralamerika. Symptomen visar sig snabbt i form av feber, hudutslag och i vissa fall ledvärk. Denna sjukdom behöver inte vara farlig men kan innebära komplikationer om du är gravid eller planerar att bli med barn. Risken att få detta virus är liten om du befinner dig Sverige, viruset finns nämligen inte på våra breddgrader utan betraktas som en ovanlig sjukdom.

techcompass