Hortons huvudvärk är en sjukdom som fått sitt namn av den amerikanske läkaren Bayard Taylor Horton. Han forskade kring sjukdomen och var den som först skrev om den, år 1939. Hortons huvudvärk är en mycket smärtsam men ofarlig sjukdom, som innebär att man drabbas av episoder av mycket intensiv huvudvärk, centrerad kring ena ögat. Det är också en mycket ovanlig sjukdom, som bara drabbar en av tusen svenskar. Det är dock vanligare för män att drabbas än kvinnor. Det verkar också finnas kopplingar till rökning och Hortons huvudvärk, och arvsanlag spelar sannolikt in eftersom sjukdomen är betydligt vanligare i vissa familjer.
Man kan drabbas av så kallad episodisk Hortons huvudvärk eller kronisk Hortons huvudvärk. Det förstnämnda innebär att man har huvudvärk i kortare eller längre perioder under året (ofta till exempel våren eller hösten) och besvärsfri resten av året. Om man har den kroniska varianten har man istället ont varje dag i ett år eller längre.
Exakt vad som orsakar sjukdomen är inte klarlagt. Det man dock kan se är att blodkärlen vidgas vid en episod, vilket orsakar en kraftig svullnad. Man misstänker att kroppens dygnsrytm är inblandad i sjukdomen, eftersom hypothalamus (den del av hjärnan som kontrollerar dygnsrytmen) ändrar sin aktivitet under ett anfall. Dessutom har man sett att huvudvärksattackerna ofta kommer vid samma klockslag varje dag, på natten. Många som har Hortons huvudvärk får ont under REM-sömnen, den fas under sömnen då man drömmer.
Förutom den mycket intensiva och skarpa smärtan runt ett öga finns det andra symptom på Hortons huvudvärk. Det är till exempel vanligt att ögat och näsan rinner eller att man blir täppt i näsan. Ögonlocket blir ofta svullet och hängande, och ögonvitan blir röd. Man kan också märka av att man svettas i pannan och ansiktet, och att pupillen minskar i storlek.
Om du känner igen dig i de här symptomen och misstänker att du har Hortons huvudvärk bör du kontakta läkare. Du kan lätt få prata med en läkare om din huvudvärk i ditt hem genom ett videosamtal i din dator eller mobil på Kry.se. Även om det inte går att medicinera bort sjukdomen helt kan man med olika receptbelagda läkemedel förebygga och behandla attackerna.